Welke medische hulpmiddelen zijn er voor mensen met een mobiliteitsbeperking?

Welke medische hulpmiddelen zijn er voor mensen met een mobiliteitsbeperking

In dit uitgebreide artikel gaan we verder in op de verschillende opties die er zijn voor mensen met een lichamelijke handicap of die door bepaalde ongemakken niet meer instaat zijn om zelfstandig te lopen.

Scootmobiel
Voor vervoer over langere afstanden en voor mensen met een mobiliteitsprobleem, zoals ouderen en mensen met bepaalde spierziekten, is de scootmobiel zeer geschikt. Een scootmobiel is een variant op een elektrische rolstoel, maar met wat extra comfort, een grotere actieradius en hogere snelheid. Meer informatie vindt u op scootzorg.nl. Daar is een speciale scootmobiel keuzehulp te vinden om te bekijken welk model bij jou past.

Rollator
Een rollator is een hulpmiddel bij het lopen dat vaak gebruikt wordt door ouderen en andere mindervaliden die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn en is beschikbaar in vele varianten. Een rollator is vaak voorzien van een mand of tas, remmen die kunnen worden vastgezet en een zitje dat gebruikt kan worden om tussentijds uit te rusten. Een rollator is opvouwbaar. Voor het in en uitvouwen zijn echter twee sterke armen nodig. Een rollator moet op de juiste hoogte worden ingesteld om een goede bloedsomloop te bevorderen.

Handbike
Een handbike is een soort rolstoel die net als een fiets kan worden aangedreven door het bewegen van trappers, maar dan met de handen. De snelheid van de handbike is ongeveer twee keer zo hoog als bij een normale rolstoel. In Nederland, fietsland bij uitstek, is de handbike heel populair. Een handbike is een fiets en de gebruiker moet zich in het verkeer dus ook gedragen als een fietser. Er zijn vier soorten handbikes, waarin weer veel verschillende varianten bestaan.

  • Aankoppel-handbike: De aankoppel-handbike is een voorwiel met aandrijfmechanisme dat wordt aangekoppeld aan een bestaande rolstoel waardoor de voorwielen van diezelfde rolstoel de grond niet meer raken en er een driewielige handbike ontstaat. Deze handbike is geschikt voor kleine tot middelgrote afstanden van 5 tot 25 kilometer en lichte sportactiviteiten.
  • Vastframe-handbike: Een vastframe-handbike hoeft niet te worden gekoppeld. Deze driewielige handbike heeft een zelfstandig frame en wordt gebruikt voor middelgrote tot lange afstanden, van ongeveer 25 tot 200 kilometer..
  • ATB-handbike: De ATB-handbike wordt ook wel mountain(hand)bike en Off-road handbike genoemd. Deze handbike is zeer geschikt voor ongelijke en onverharde paden. De ATB-handbike heeft extra brede en dikke banden met een dik profiel.
  • Elektrische handbike: De elektrische handbike wordt bij het trappen ondersteund door een elektromotor. Vaak is de elektrische handbike een aankoppel-handbike. Deze handbike kan tussen de 5 en 20 kilometer per uur rijden.

Rolstoel
Door middel van een rolstoel kunnen mensen die slecht of niet kunnen lopen zich toch voortbewegen. Er zijn zowel rolstoelen die geduwd moeten worden of door de gebruiker zelf voortbewogen kunnen worden, als elektrische rolstoelen, die zoals de naam het al zeggen, zich met behulp van een elektromotor voortbewegen.

Tandem
Een tandem is een fiets die door twee personen voortbewogen kan worden. Tandems worden vaak ingezet bij mensen die visueel gehandicapt zijn of om een andere reden niet zelfstandig kunnen fietsen. Er bestaan varianten waar de gebruikers achter elkaar zitten, maar er zijn ook varianten waar ze naast elkaar zitten.

Driewieler
Een driewieler is, zoals de naam al doet vermoeden, een fiets met drie wielen. Waar de driewieler oorspronkelijk bedoeld was voor kinderen, wordt de driewieler tegenwoordig vaak ingezet bij mensen met een lichamelijke handicap, die wel kunnen fietsen, maar niet hun evenwicht kunnen bewaren. Voor mensen met een handicap aan het onderlichaam bestaan er handbikes.

Wandelstok
Een wandelstok is een stok die de gebruiker ondersteunt tijdens het zelfstandig lopen. Een wandelstok is vaak van hout maar soms ook van kunststof. Er bestaan ook varianten op zoals de paraplu, kruk (zie hieronder) en de blindenstok.

Krukken
Een kruk, waar vaak twee van worden gebruikt, is een medisch hulpmiddel ter ondersteuning van iemand die slecht ter been is. Een kruk ondersteunt de oksels of onderarmen. Krukken bieden nog betere ondersteuning en veiligheid dan de hierboven genoemde wandelstok.

Kijkt u ook eens hier