Zo vind je een goede tandarts

Ben je op zoek naar een nieuwe tandarts, omdat je onlangs verhuisd bent binnen of naar Nederland? Het speuren naar een goede tandarts op het internet kan een lastige taak zijn. Door de enorme hoeveelheid informatie zal je waarschijnlijk niet meer de bomen door het bos kunnen zien. Geen zorgen, want wij helpen je op weg. In dit blog leggen we uit hoe jij een goede tandarts bij jou in de buurt te vinden.

Het vinden van een tandarts bij jou in de buurt: de eerste stappen

Simpelweg ‘Tandarts Rotterdam’ of iets vergelijkbaars Googelen (‘Tandarts Schiedam’, ‘Tandarts Den Haag’, enzovoorts..) is niet voldoende. Voor elk tanden probleem is er namelijk wel een specialist te vinden. Niet elke tandenpraktijk heeft namelijk een expert voor elk probleem in huis. De meeste praktijken hebben vaak tandartsen en mondhygienisten ter beschikking, maar als jij meerdere problemen hebt met je gebit, dan is dit uiteraard niet voldoende. Tandheelkunde is namelijk heel breed: van implantologie, cosmetische tandheelkunde, prothetiek, endodontologie tot aan parodontologie. Het is dus belangrijk dat je eerst voor je zelf bepaalt welke behandelingen je nodig hebt. Heb je alleen een jaarlijkse controle nodig? Dan zijn specialisaties dus niet nodig.

Waar vind ik de juiste tandarts voor mij?

Google is niet alleen de enige optie waar je de juiste tandarts kan vinden. Op de website www.tandarts.nl kun je namelijk gemakkelijk genoeg tandartsen vinden bij jou in de buurt. Naast het vinden van tandarts is er ook andere informatie te vinden. Denk hierbij aan kosten, uitleg over bepaalde behandelingen en informatieve filmpjes. Daarnaast zijn er ook andere websites, zoals www.tandenartsennet.nl. Hierop staan geregistreerde tandartsen onder de beroepsvereniging NMT: Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde.

Hoe bepaal ik of een tandarts kwalitatief echt goed is?

Verschillende bronnen vergelijken op het internet kan erg lastig zijn. Helaas is er niet echt een mogelijkheid om een ‘goede tandarts’ te vinden. Het lezen van reviews of het gebruiken van een vergelijkingssite is een optie. Ga ook vooral af op je eigen onderzoek en vertrouwen. Reviews hoeven namelijk niet per se een leiddraad te zijn. Bovendien gebruiken vergelijkingssites vooral informatie die al gegeven worden, zoals de kosten van behandelingen en gerelateerde informatie hierover.

 

Iets wat u wel altijd kan checken is of een tandarts waarin u geinteresseerd bent ingeschreven staat bij het Kwaliteitsregister Tandarts (KRT) op www.krt.nu. Dit keurmerk laat namelijk zien dan tandartsne in staat zijn op optimale tandheelkundige zorgh te leveren. Ze volgende bijvoorbeeld bij- en nascholing, ze hebben en klachtenregeling en werken minimaal 14 uur per week. Waar je wel op moet letten dan het aanmelden voor dit keurmerk vrijwillig is. Als een tandarts dus niet ingeschreven staat, dan betekent het niet automatisch dat de tandarts slechte kwaliteit levert.

 

Er zijn nog andere soortgelijke websites waarbij je de vakbekwaamheid van een tandarts kan checken. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) of  Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVVP). Op deze websites staan ook overzichten van aangesloten tandartsen, erkend voor hun werk.

 

Als laatste tip: check altijd de zwarte lijst van tandartsen op www.ribiz.nl. Hier staan alle tandartsen (maar ook huisartsen en specialisten) die geschorst of uit hun beroep zijn gezet.

Kijkt u ook eens hier