Het belang van een goede mond hygiëne

Het onderhouden van ons gebit is iets waar we vaak te laks mee zijn als mensen. Veel mensen veronderstellen namelijk dat het genoeg is om twee keer tanden te poetsen en dat we daarmee genoeg doen. Dit is echter niet zo: er kan namelijk te snel vervelende ontstekingen ontstaan bij je tandvlees ontstaan, wanneer je je tanden niet op de juiste manier poetst. Daarnaast kan er ook al gauw plak ontstaan als je niet de juiste middelen gebruikt. In dit blog vertellen we je nog meer waarom het belangrijk is om een goede mondhygiëne te hebben en hoe je jouw gebit het beste kan onderhouden.

Dit is waarom het belangrijk is om een goede mondhygiëne te hebben

Het hebben van een schoon gebit is niet alleen belangrijk voor je gebit zelf. Naast het feit dat een slechte mondhygiëne tandvleesontsteking, plak en een nare mondgeur kan veroorzaken, zorgt het ook voor veel complicaties voor de rest van je lichaam. Een slechte mondgezondheid vergroot namelijk de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten. Dat wist je waarschijnlijk niet, he? Daarnaast blijkt er uit verschillende onderzoeken dat mensen die een slechte mondhygiëne hebben een hoger risico lopen om hersenaandoeningen (zoals dementie en Alzheimer) te ontwikkelen. Een goede mondgezondheid is dus niet alleen onmisbaar voor je gebit, maar ook de rest van je lijf. 

 

Mondaandoeningen zullen als eerste zichtbaar worden na het slecht onderhouden van je gebit, maar langzamerhand zullen ook andere lichamelijke aandoeningen zichtbaar worden. Eerst zullen er pijnklachten, wondjes en ontstekingen ontstaan; als er daarna geen actie wordt ondernomen, dan zullen allerlei ziektes ontstaan. Voorkom dus onnodige gezondheidsrisico’s door je gebit goed schoon te houden.

 

Hoe zorg ik voor een betere mondhygiëne?

Naast het feit dat het belangrijk is dat je elke dag je gebit twee maal poetst (‘s ochtends en ‘s avonds), zul je ook meer werk moeten verrichten. Veel mensen vergeten bijvoorbeeld ook om tussen hun tanden te reinigen door middel van tepe ragers of interprox ragers. Deze kun je vaak bij de tandarts krijgen of bij de drogisterij. Flos je tanden ook na een maaltijd, als dat kan. Zo voorkom je gaatjes en ontstoken tandvlees. 

 

Daarnaast is het ook belangrijk om een elektrische tandenborstel te gebruiken en fluoride tandpasta. Een elektrische tandenborstel maakt je gebit beter schoon dan een ‘normale’ tandenborstel, omdat het dieper tussen de tanden schoonmaakt. Daarnaast zorgt een tandpasta die fluoride bevat dat er genoeg fluoride in je gebit zit. Deze stof vecht namelijk tegen de zuren van de bacteriën die je binnenkrijgt, dus het is belangrijk dat er voldoende fluoride in je mond zit.

 

Andere maatregelen die je kunnen helpen bij het onderhouden van je gebit is door een gezond voedingspatroon te hebben. Zorg voor een vast aantal eet- en drinkmomenten: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Drink ook zo veel mogelijk water en minder frisdranken of dranken die zuur bevatten. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken voor controles. Zij kunnen namelijk zien welke maatregelen er direct getroffen moeten worden, voordat het uit de hand loopt. En vergeet ook niet om altijd te vragen over hoe je beter je tanden kan poetsen (als ze dat zelf niet aangeven). 

Kijkt u ook eens hier