Als u als werknemer langere tijd ziek bent, bijvoorbeeld door burn out,Injectiespuit rugklachten, een beroepsziekte of een arbeidsongeval, zal uw uitvoeringsinstelling ongetwijfeld regelmatig in overleg met u (en arbodienst) bezien of reintegratie mogelijk is. Bij dit overleg betrekt deze instantie ook de werkgever.
Wet verbetering Poortwachter
In het voorjaar van 2002 is in werking getreden de Wet verbetering Poortwachter, die op 1 januari 2004 nog verder is aangescherpt. Deze wet verplicht zowel werknemer als werkgever tot het verrichten van inspanningen om zoveel mogelijk tot werkhervatting te komen. Voortaan staat centraal de mate waarin de werknemer ondanks zijn beperkingen nog wel geschikt is voor het verrichten van werkzaamheden.
Indien die reïntegratie-inspanningen niet of onvoldoende worden verricht, zullen hieraan juridische konsekwenties zijn verbonden, zoals korting op salaris, gehele of gedeeltelijke weigering van een uitkering of de verplichting voor de werkgever om het salaris van de zieke werknemer langer dan gebruikelijk door te blijven betalen.
Passende arbeid aanbieden
In het vorige decennium is reeds rechtspraak op gang gekomen waaruit bleek dat een werkgever verplicht is indien mogelijk aan een arbeidsongeschikte werknemer passende arbeid aan te bieden. Indien die passende arbeid niet voorhanden is, dient de werkgever dat bij het aanvragen van de ontslagvergunning te stellen en te bewijzen.
Inmiddels is in rechtspraak en wetgeving uitgemaakt dat de aan te bieden passende arbeid niet noodzakelijkerwijs op hetzelfde niveau hoeft te zijn als het niveau waarop de werknemer werkzaam was voordat hij arbeidsongeschikt werd. De werknemer is verplicht al het aangeboden werk dat hij redelijkerwijs wel kan verrichten aan te nemen.
Dit uitgangspunt brengt met zich mee dat de werkgever een arbeidsconflict vaak kan oplossen (of verscherpen) door de werknemer in ieder geval passende arbeid aan te bieden. Indien de werknemer arbeidsongeschikt is wegens een arbeidsconflict zal hij dan toch spoedig kleur moeten bekennen.
De reintegratie vindt plaats in samenspraak met de arbodienst en de uitvoeringsinstelling. De betrokken werkgever of werknemer hoeven echter niet met alles genoegen te nemen dat arbodienst en uitvoeringsinstelling voor hen hebben bedacht. Zij kunnen bij twijfel besluiten van deze instanties laten toetsen. Over medische bevindingen is bijvoorbeeld meestal wel een second opinion mogelijk. Over de beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer mag de werkgever als direct belanghebbende ook bezwaar maken en beroep aantekenen. Het volgen van de juiste procedures is echter een bestuursrechtelijk mijnenveld. Hiervoor kunt een advocaat zoeken.