Op welke manier ga je om met kinderen en rouw?

Het verlies van een dierbare is voor iedereen op elke leeftijd erg moeilijk. Een overlijden kan plotseling zijn of als gevolg van een lang ziekte bed. Ook kinderen kunnen op een jonge leeftijd te maken krijgen met deze situatie. Maar op welke manier ga je nou om met de rouw van een kind?

Iedereen rouwt op een andere manier en elk kind heeft een verschillende manier van ondersteuning hierbij nodig. Kinderen kunnen bijvoorbeeld gevoelens ervaren zoals verdriet, angst en woede. Ook kunnen ze er door betoverd raken. Er kunnen veel vragen gesteld worden en ze moeten natuurlijk ook de mogelijkheid krijgen om deze kunnen te stellen.

Elke leeftijdsgroep is weer anders. De baby’s en peuters zullen veel aandacht en comfort nodig hebben omdat zij het gevoel van veiligheid en warmte missen, maar kunnen zich uiteindelijk wel makkelijk aanpassen. Kinderen tot en met 12 jaar realiseren een stuk beter wat de dood inhoudt. Ondanks dat ze beter weten wat het inhoudt realiseren ze niet echt dat die persoon nooit meer terugkomt. Het is van belang om de gevoelens en emoties goed in de gaten te houden. Kinderen boven de leeftijd van 12 jaar rouwen vaak hetzelfde als een volwassene, maar kunnen wel sneller met zichzelf in de knoop komen.

Kinderen kunnen ook in aanraking komen met het verlies van een kindje uit hun omgeving. Als het een kindje is die dichtbij staat kan het goed zijn voor het verwerken van het verlies aanwezig te zijn bij de uitvaart kinderen.

Ook daarbij is het belangrijk om kinderen aandacht te geven en er over te praten, zodat het kind het gevoel krijgt dat hij of zij zich niet alleen voelt.

Kijkt u ook eens hier