Hoe krijgen we kinderen weer naar buiten

Het is al jarenlang een maatschappelijk probleem. Hoe krijgen we kinderen vaker de deur uit. Kinderen spelen niet meer buiten. In ieder geval niet meer zoveel als vroeger werd gedaan. Dat is doodzonde. Het is geen geheim dat kinderen veel mislopen in de ontwikkeling, zowel geestelijk als lichamelijk, als ze niet vaak buitenspelen. Daarom wordt er tegenwoordig zelf bij mijn fysiotherapie in Glanerbrug groepslessen voor kinderen aangeboden, om ze maar in beweging te krijgen. Dat is een leuk initiatief, maar in principe moeten kinderen toch gewoon lekker buitenspelen en daar hun beweging vandaan halen. Maar wat is de oplossing om kinderen naar buiten te krijgen?

Liever op de PlayStation dan in de speeltuin

Mijn eigen ouders hebben bij mij vroeger ook alles geprobeerd om mij naar buiten te krijgen. Altijd als ik voor de televisie zat kreeg ik weer te horen: jongen ga nou eens naar buiten, dat is zoveel leuker. Ik als koppige jongen dacht natuurlijk: praat maar raak, maar ik doe liever FIFA op de PlayStation. Nu ik ouder ben realiseer ik me natuurlijk pas dat ze gelijk hadden. Maar ik wil het wel anders doen bij mijn kids dan mijn ouders bij mij deden. In plaats van ze te pushen wil ik ervoor zorgen dat ze zelf nieuwsgierig worden naar het buitenleven.

Waar houden kinderen van?

Allereerst moeten kinderen weer getriggerd worden om naar buiten te gaan. Het buitenleven moet de kinderen iets bieden dat ze binnen niet kunnen vinden. Denk bijvoorbeeld aan een uitdaging, avonturen of liefde voor een sport. Als je kind gek is van voetbal dan kun je nog zoveel computergames in huis hebben, de liefde voor de bal overwint altijd. Zoek voor jouw kind dan ook een sport die hij/zij graag doet. Je zult zien dat kinderen dan automatisch vaker naar buiten gaan om samen met vriendjes en vriendinnetjes buiten te spelen en spelenderwijs de sport te ‘beoefenen’.

Spelcomputers en buitenspelen gaan samen

Ga ook eens kijken of je via spelcomputers of spelletjes op de telefoon de jeugd naar buiten kan lokken. Dit lukte al zeer aardig met het Pokémon GO spel. Echter was dit slechts een hype en verdween die ook al redelijk snel weer onder de jeugd. Maar laat dit wel een voorbeeld zijn dat computergames en buiten spelen samengaan.

Outdoor park

Ook outdoor parken kunnen een goede plek zijn om kinderen te vermaken. Een outdoor park is er specifiek voor ingericht om jong én oud in de buitenlucht te vermaken. Daarbij worden spelletjes uitdagingen en teamopdracht aangeboden. Zelf heb ik bij NuNature in Ommen ervaren hoe leuk dat kan zijn. Dus ook dat is een échte aanrader.

Push een kind niet teveel

Maar wat je ook doet om een kind te stimuleren om naar buiten te gaan, push ze niet. Zorg ervoor dat het kind uiteindelijk zelf naar buiten wil gaan. Beïnvloed je kind daarin positief. En geef zelf natuurlijk ook het goede voorbeeld door ze van jongs af aan mee te nemen naar een speeltuin of het bos.

Kijkt u ook eens hier